CLICK HERE FOR THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES »

BU BLOG EVLİLİK GİBİ KUTSAL BİR YOLA İLK ADIMLARINI ATMAK ÜZERE OLAN ÇİFTLERE BİLGİ VERMEK VE DEĞİŞİK FİKİRLER SUNARAK EVLİLİKLERİNE GİDEN YOLDA ONLARA YARDIMCI OLMAK AMACIYLA KURULMUŞTUR...MUTLULUKLAR...

13 Aralık 2008 Cumartesi

Düğün Yemeğinin Altın Kuralları

Düğün yemeği, en az düğün kadar düşündürür insanları. Etkileyici bir dekorasyon, şık bir sunum ve misafirlerinize “ne güzel bir düğündü” dedirtecek servis ve yemekler.

Normal bir düğün yemeği hazırlamak , açık büfe hazırlatmaktan daha uygun bir bütçe ile sonuçlanır. Çünkü yemekte ikram edileceklere, sırasına ve çeşitlere siz karar verirsiniz.

Düğün zamanı geliyor, geldi derken binlerce ayrıntı da beraberinde geliyor. Bugünkü yazımız, düğün sofraları hakkında. Söz konusu düğün yemeği olunca ayrıntılar o kadar çoğalır ki. Etkileyici bir dekorasyon, şık bir sunum ve misafirlerinize “ne güzel bir düğündü” dedirtecek servis ve yemekler. Bu arada bir düşüncenin de yanlış olduğunun altını çizmek lazım.

Normal bir düğün yemeği hazırlamak ya da hazırlatmak, açık büfe hazırlatmaktan daha uygun bir bütçe ile sonuçlanır. Çünkü yemekte ikram edileceklere, sırasına, üç veya dört çeşit olacağına siz karar verirsiniz. Oysa açık büfede farklı çeşitlerde birçok ana yemek, ara yemek, salata, tatlı hatta çerez ve hamur işleri de bulunmak zorunda. Peynir çeşitlerini de unutmamak lazım. Anlayacağınız gelen davetliler mükellef ve doyurucu bir büfe bekler. Gerçi açık büfe diye ısrar ediyorsanız, size açık büfe için birkaç önerimiz olacak ki, hem görsel olarak hem de mide olarak doyurucu olsun.

Açık büfe her şeyden önce zengin çeşit demektir. Herkese aynı salata çeşidini sunmak bile açık büfe prensiplerine aykırıdır. Miktarı daha az tutarak farklı seçenekler üzerine yoğunlaşın. Giriş yemeği olarak bir iki börek çeşidi, kiş düşünebilir ve şarküteri gıdalarından çeşitler yapabilirsiniz.

Yanına bir çeşit zeytinyağlı ve soğuk servis edilen balık ve et çeşitlerinden de koydunuz mu, zaten masanız genel hatlarıyla ortaya çıkmış demektir. Ana yemek olarak da misafirlerinizin bir kısmının vejetaryen, yani kırmızı et yemeyen kişiler olabileceğini düşünerek balık veya tavuk olarak hazırlatabilirsiniz. Yok, ben kırmızı etten vazgeçmem derseniz, tavuk veya balığın yanına kırmızı et de hazırlatabilirsiniz. Ağır olmaması için baharatını, reyhanını, kekiğini de unutmamak lazım. Pastadan önce konuklarınıza meyve salatası veya dondurma ikramında bulunmanız da sofrayı genişletecektir.

Açık büfe sofrasına beyaz kolalı örtüler, ortasına mevsim çiçeklerinden geniş bir vazo veya rengârenk buketler yerleştirmeniz sıcak bir görüntü verecektir. Eğer kır düğünü yapıyorsanız ortancalar ve sarmaşık açık büfenize renk katacaktır. Servis tabaklarının arasına küçük mumlar yerleştirip, Tahtakale’den aldığınız renkli taşları serpmeniz şık bir sofra görüntüsü verecektir. Lame veya dore kumaş maşa örtüleri de mekânı alımlı gösteren renklerdir.

Eğer uzun masaların yerine yuvarlak masalar tercihiniz ise, jakarlı bir örtünün üzerine tül örtüsü de ihtişamlı bir düğün için mükemmel bir seçim olacaktır. Ayrıca konukların oturacağı yemek masalarının ortasına birkaç kollu şamdanlar yerleştirebilir, mumların etrafına da çiçekten bilezikler yapabilirsiniz. Sadece şamdan ve etrafına da birörnek küçük cam kâselerin içinde suda yüzen mumlar da yerleştirebilirsiniz. Açık büfenin üzerine de büyük cam vazolar suyla doldurulup, içine yine suda yüzen mumlar koyularak ışık oyunları da yapılabilir.

Mevsim uygunsa gül yaprakları ve servis masasının üzerine yerleştireceğiniz katlı servis tabağının içine hazırlanan üzüm ve peynir çeşitleri zengin görünümü destekleyecektir. Gelelim servise. Yemek servisinizi kontrol eden bir şef ve davetlilerin arasında içecek ikramı yapan garsonlar sofra yükünüzü hafifletecektir. Düğün başlamadan önce yapacağınız küçük bir toplantıyla isteklerinizi ve ricalarınızı belirtin. Hatta bir şefin olması açık büfenize renk katacaktır. Bazı yemeklerin yanına yeşilliğini hazırlayıp, salata soslarınızı bile ikram edebilir. Bu arada balığın pahalı olduğunu düşünenler, soya etli mantar dolması veya kabak carpaccio da sunabilirler. Yemeklerin görüntüsüne gelince; hiçbir zaman yiyecekleri kazanda kaynatır gibi doldurmayın servis tabaklarına. Zarif görüntüden uzaklaşmayın.

Yemeklerin taze görüntüsünü kaybetmemesi için açık büfeyi düğünden 10 dakika önce geniş masalara yerleştirin. Salataların soslarını kesinlikle önceden dökmeyin. Onun yerine salata tabaklarının yanına birkaç adet limonluk, zeytinyağlık, sirkelik ve başka özel bir sos hazırlandıysa onları yerleştirin. Özenli, renkli bir sofra için fazla büyük tabaklar kullanmayın. Mekâna uygun servis tabakların da seçince servisiniz kusursuz olmaya aday olacaktır.

Her servis tabağının kendi servis kaşığı, kepçesi olmalı. Sapına kadar kirlenen servis takımlarının aralıklı olarak temiz bir peçete ile silinmesini şeften veya yardımcısından rica edin ki konukların elleri kirlenmesin. Konukların rahatı için açık büfeyi masalara yakın bir yere yerleştirin. Eğer açık büfe yerine set bir mönü düşünüyorsanız o zaman zengin çeşitli bir soğuk yiyecek tabağı, ana yemek yanında haşlanmış sebze tabağı, salata ve hafif bir tatlı sizi birçok külfetten kurtaracaktır. Yazıda bahsettiğimiz dekorasyon ve örtüler yine aynı şekilde kullanılabilir. Seçim sizin.

0 yorum:

Google